De CERN is het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek waar een deeltesversneller met een cirkelomtrek van 27 km en 90m meter diep onder de grond, op zoek gaat essentiële vragen van het universum.
Zelfs als je geen wetenschapper bent, zal een bezoek aan CERN je opwinden! Het is een van de gemakkelijkste manieren om in contact te komen met de onzichtbare structuur van wat het universum maakt! Adembenemende bezoekersmogelijkheid om het meest geavanceerde en multinationale onderzoekscentrum te bezoeken over de meest complexe theorieën van Einstein tot Boson. Zonder twijfel een van de meest interessante plaatsen die je ooit zult bezoeken en als je eenmaal binnen bent, is het een tour boordevol informatie over baanbrekende wetenschappelijke onderwerpen. Het is tevens een verbazingwekkend voorbeeld van succesvolle internationale samenwerking.
Onder het onthaalgebouw maak je kennis met het technische aspect van de CERN. Je kan je vergapen aan heel wat mooi dedactisch materiaal zoals een opgesneden buis waar je alle onderdelen goed kan bekijken en je proberen te realiseren dat door een super geleide koperen kabel 13000 Ampère gejaagd wordt.
Aan de overkant van CERN bevindt zich in de grote houten bol een kleine musea waar je een 6 minuten durende film kan zien over de LHC en het universum in het algemeen. Daar kan je trouwens ook de eerste WWW server te wereld bewonderen.
Wanneer men diep onder de grond positieve protonen met bijna aan de snelheid van het licht laat botsen op elkaar dan hopen de onderzoekers tussen het “puin” nog kleinere deeltjes te ontdekken die antwoorden kunnen bieden op essentiële vragen van het universum. Een van de 4 detectoren en ook meteen de belangrijkste, de CMS, konden we onder begeleiding van Prof. Bleckman Freya bezoeken. Een gigantisch detector die 14000 ton weegt en een diameter van 15m en een lengte van 29m heeft en vol zit met kleine detectoren die de deeltjes opmeet bij de botsingen.
3000 mensen zijn daar dagdagelijks actief mee bezig om data die de UHC genegeerd te verwerken. Hallucinante veel data moet verwerkt om de verhoopte antwoorden te kunnen vinden. Onze universiteiten van Gent, Antwerpen en Luik zijn ook vertegenwoordigd.
Het hoogtepunt voor mij (afgezien van het zien van de CMS-detector) was de lunch in de CERN-kantine waar al deze briljante wetenschappers rondliepen.
Het was voor mij een hele eer mee te mogen gaan op bezoek naar de CERN in Genève met de Sterrenjutters uit Oostduinkerke. We moesten ons nergens zorgen om maken want alles wat goed voorbereid tot in de puntjes. Nogmaals dank aan de organisatie.
Een onvergetelijk bezoek!
Je kan het artikel die Dirk Draulans schreef in de Knack over zijn bezoek aan de CERN hier nalezen.