1. Rechtdoor of gehoekte kijker
Elk type spotting scope heeft zijn eigen voor- en nadelen. Natuurkijkers.be adviseert een rechtdoor spotting scope wanneer de gebruiker fotograferen primeert boven waarnemen. Er kan gemakkelijk in de richting van het onderwerp gericht worden en eventueel meegevolgd worden terwijl men fotografeert. Met een schuine inkijk heeft men meer ervaring nodig om een onderwerp in beeld te houden.
Bij een rechtdoor kijker moet het statief hoger ingesteld worden in vergelijking met een schuine inkijk wanneer men rechtopstaand waarneemt. Daarbij neemt de stabiliteit van het statief af en nemen de trillingen toe. Bijvoorbeeld als men een vogel wil waarnemen en/of fotograferen die zich in de lucht bevindt dan wordt het wat moeilijker bij de rechtdoor spotting scope. Dit omwille van het feit dat men zich als het ware onder onder de telescoop moet plaatsnemen met alle gevolgen van dien voor nek en rug. De middenzuil kan even wat hoger gezet woren maar dit is ten nadele van de stabiliteit.
Voor vogelaars waarbij waarnemen primeert, gaat Natuurkijkers.be een kijker adviseren met een schuine inkijk. Het statief kan op een relatief lagere positie gehouden worden en de waarnemer kijkt op een comfortabele manier door het oculair. Het mikken naar een object is in het begin niet zo gemakkelijk aangezien er onder een bepaalde hoek wordt waargenomen.
2. De harde keuze van de spotting scope
Wanneer er een grotere diameter van objectief wordt genomen, dan wordt er meer licht vergaard waardoor de belichtingstijden gevoelig verkort worden. Deze lichtopbrengst vormt een groot voordeel. Daar tegenover kan het gewicht als minpuntje ervaren worden. Grotere spotting scopes bezitten meer glas en grotere prisma's.
Sommige spotting scopes laten kleurfouten of chromatische aberratie zien. Deze kleurschifting is een optische fout van lenzen en lenssystemen. Deze fout ontstaat doordat licht, bestaande uit verschillende golflengten, niet in diezelfde mate wordt gebroken aan de lensoppervlakken. De oorzaak hiervan is dispersie, een materiaaleigenschap van glas. HD, fluoriet, ED telescopen zullen geen of weinig kleurfouten laten zien.
3. Het statief
Het statief is misschien wel één van de meest onderschatte onderdelen van het systeem. Bij gebruik van een grotere en zwaardere spotting scope, is een zwaar statief zeker aan te raden. Een goed statief zorgt ervoor dat er minder trillingen merkbaar zijn. Trillingen zijn merkbaar op de foto door bewegingsonscherpte.
4. De statiefkop
De kwaliteit, de behendigheid en het gewicht van de kop hebben zeker een betekenis bij digiscopie. Een licht kop zal een zware telescoop (al of niet met camera) voldoende kunnen ondersteunen. Het is ook belangrijk dat de kop niet doorglijdt terwijl men fotografeert. Een kop waarbij de druk zowel op de horizontale- als verticale assen goed te regelen zijn is een must!
5. De stabilisator
Een reflex fototoestel heeft het nadeel dat de body een groot gewicht heeft. De kijker is wat uit balans en heeft de neiging achterover te buigen. Een goede kop kan daarbij helpen maar een stabilisator brengt de oplossing. Het zwaartepunt wordt verlegd waardoor het ganse systeem in balans is.
6. Vignetering
Bij gebruik van de compactcamera's en smartphone heeft men vooral met het probleem te maken dat het filmvlak te klein is voor de uittredepupil. Bij de laagste vergroting heeft men zowel de grootste uittredepupil alsook het meeste licht én het minste vignetering.
Om dit op te lossen moet men meer inzoomen met de camera totdat gans het filmvlak belicht wordt. Hoe minder men moet inzoomen hoe beter voor het resultaat.
Er zijn een aantal nadelen bij gebruik van een te hoge zoom:
- Brandpuntsafstand vergroot naarmate men meer inzoomt waardoor de belichtingstijden veel langer worden.
- Trillingen worden veel sneller vast gelegd.
7. Andere leuke tools
Bewegingsonscherpte wordt niet alleen toebedeeld aan een minder goed statief en kop. De instellingen op de camera hebben evenzeer een invloed op het resulaat. Vaak wordt onderschat dat beweging kan veroorzaakt worden bij het indrukken van de ontspanknop. Een draadontspanner kan dit voorkomen. Tegenwoordig kunnen sommige camera's al bediend worden vanuit een app op de smartphone. Maak er gebruik van!
8. De adapters
Een adapter voor de camera is nodig om diverse redenen:
- Midden van de chip van de camera centreren tegenover het midden van de uittredepupil.
- Filmvlak van de camera perfect evenwijdig brengen met het beeldvlak van de kijker.
- Zo weinig mogelijk strooilicht verzamelen.
- Snel kunnen wisselen van waarnemen naar fotograferen en omgekeerd.
Producenten maken gebruiksvriendelijke adapters voor alle soorten camera's. OPGELET: niet iedere camera, smartphone of ander toestel kan geconnecteerd worden. Vraag raad aan Natuurkijkers.be!
9. Kennis beeldbewerking
De genomen foto's kunnen vaak nog wat bijgewerkt worden. Soms is het voldoende om de levels juist te zetten, een beetje contrast toe te voegen of eventueel bij te scherpen.
Bij een goed belichte foto kunnen deze veranderingen toegepast worden. Bij overbelichte foto's is er heel wat informatie verdwenen. Deze informatie kan men niet terug krijgen. Te donkere foto's gaan bij bewerking te veel ruis gaan genereren. Een goede start is een must.
10. Thuis oefenen
Digiscopie gaat niet zonder slag of stoot! Trek niet meteen de natuur in zonder degelijke kennis van de camera en de werking van de telescoop. Dit zorgt voor onnodige stress. Digiscopen moet een ontspanning zijn en blijven. Oefening baart kunst!
Best is eerst eens proberen met een vast object in de tuin. Doordat het object niet beweegt, kan men geen beeldonscherpte creëren. Op deze manier kan men leren wat het toestel kan. Daarnaast is het ook belangrijk om te ontdekken hoe de camera reageert bij schommelende lichtomstandheden. Ook door zelf wat instelingen uit te proberen, krijgt u meer inzicht om later bij moeilijke omstandigheden snel te kunnen anticiperen op een verkeerd belichte foto.
Eens dit allemaal lukt, kan men overgaan naar bewegende objecten. Hierbij komt de moeilijkheid om scherp te stellen bij het fotograferen. Onthoud héél goed de draairiching van de scherpstelknop om dichter of verderweg scherp te stellen.
Na geslaagde foto's op het thuisfront heeft u voldoende ervaring om een stapje verder te gaan, de natuur in!
Alle succes toegewenst namens Natuurkijkers.be!