De lente is aantocht en de eerste trekvogels zijn al op terugweg naar hun liefdesnestje. De ooievaar is één van de eerste vogels die men terug mag verwelkomen in ons land. In Zoo Planckendael kijkt men ieder jaar uit naar hun wederkomst. Hoe sneller men terugkeert vanuit het verre Spanje of Afrika, hoe sneller men het ouderlijk nest terug kan opeisen.
De kolonie in Planckendael is ondertussen uitgegroed tot 90 koppels met ieder jaar een uitbreiding met 100 jonge vogels.
Het is heel belangrijk om weten welke vogels het nest terug komen bezetten, worden er nieuwe koppeltjes gevormd of komen er vogels hun intrek nemen vanuit een ander kolonie ?
Men kan daar een antwoord op geven wanneer men de ooievaars kan identificeren door hun ring(en) af te lezen. Iedere vogel heeft een wetenschappelijke ring met een unieke nummer combinatie. Sommige vogels hebben ook een kleurring met een code. Deze letters zijn veel groter en contrastrijker dan de wetenschappelijk rind die bestaat uit een kleine metalen ring met ingeslagen code.
Een mens wordt instant gelukkig wanneer Natuurkijkers.be uitgenodigd wordt in Zoo Planckendael om de optische kwaliteiten van een spottingscope te toetsen aan de werkelijkheid. De uitdaging was om in moeilijke lichtomstandigheden en op verre afstand de ringen af te kunnen aflezen.
De ooievaars zitten veelal hoog in breed nest die ze zelf gebouwd hebben op een wiel. Om beter zicht te hebben moet men toch een zekere afstand nemen zodat de ringen afleesbaar worden.
Wanneer men spreekt van verre afstanden en niet altijd gemakkelijke lichtomstandheden had ik voor dit werk het topmodel van Swarovski Optik, de ATX115 meegebracht met een zoombereik van 30 tot 70 maal. Met deze spottingscope kan je perfect maximaal vergroten tot 70x door het grote objectief van 115 mm !
De eerste ooievaar die we in het vizier kregen was een vogel die pas terug was van zijn verre reis. Zijn nest begaf zich op ongeveer 50-60m op één van de schouwen van het kasteeltje. Het licht zat niet zo goed door het tegenlicht van de laagstaande zon. Meer nog, de ring was wat besmeurd met modder. Toen ik de verzorger van de ooievaars door de spottingscope liet kijken kwam er spontaan een 'whawwww' uit zijn mond. "Wat is dit een mega mooi, contrastrijk en scherp beeld" zei hij meteen.
De ring was bij een vergroting van 70 maal perfect af te lezen. Ik had ook Panasonic GX9 achter de telescoop geplaatst en nam een foto. Bij het uitvergroten van de foto waren de cijfers en letters haarscherp te zien. Ook een foto met de smartphone gaf nog voldoende kwaliteit om met zekerheid de codes te kunnen noteren.
Even verderop liepen een paar ooeivaars op het grasperk bij de zebra's. Ik nam een paar foto's van de kleur-en wetenschappelijke ringen. Allen waren ze vrij goed herkenbaar en bruikbaar voor het optekenen van de nummers.
We mogen dus spreken van een zeer geslaagde test.
Ik dank de verzorger Olivier voor de magnifieke rondleiding!
De spotting scope zal een grote bijdrage leveren voor het wetenschapelijk werk dat daar geleverd wordt.
Deze producten zullen u zeker en vast interesseren
Benieuwd naar hoe wij u kunnen helpen?
Maak een afspraak