Søren Decraene is expert wat betreft spoorzoeken van wilde dieren. Hij is een gedreven spoorzoeker en houdt bijzonder veel van onze wilde fauna.
Hij maakte een kortfilm met enkele leuke beelden van reeën met behulp van een Swarovski ATS 80 spotting scope . Bekijk hier zijn prachtig filmpje.
De tips van Søren:
Ga je op pad om wild te spotten, ga dan best alleen. Als ik mensen meeneem op tocht bemerkt ik heel vaak dat ze onvoldoende stil kunnen bewegen in de natuur of de nood hebben om te praten (zelfs fluisteren).
Geduld! Soms spendeer je uren op zoek naar een dier en krijg je het niet te zien, soms verschijnen ze na 5 minuten. Wachten loont!!
Benaderen van wild is heel moeilijk: zij hebben heel sterke zintuigen ontwikkeld om roofdieren te slim af te zijn. Zij zullen jou dus vaak ontdekken voor jij hen ontdekt. Beter is dat je een goede locatie zoekt waar de kans groot is dat ze zullen voorbijkomen en je je daar probeer stil te houden, al dan niet met behulp van een schuilmiddel (hut, schuiltent,...).
Wil je toch gaan benaderen (of zelfs als je blijft zitten) hou dan rekening met de windrichting. Meer dan eens heb ik dankzij een goede plaatsing dieren tot op enkele meters van mezelf weten naderen tot de wind draait of ze mijn geur toch opvangen. Niet makkelijk maar oefening baart kunst!!
Gebruik ook elementen uit de natuurlijke omgeving om minder op te vallen: zet je niet pal in het open maar tegen of achter een boom of struik, dan breek je je silhouet. Draag ook liefst geen opvallende kledij, je hoeft geen gecamoufleerde rambo te zijn maar felblauw valt sneller op dan donkergroen!
Een goede verrekijker of spottingscope zijn onmisbare accessoires! Bij Natuurkijkers.be krijg je ongelooflijk veel tips mee en kan je kiezen uit een uitgebreid assortiment met een persoonlijke service. Het kan een dure investering lijken maar als je er zorg voor draagt heb je er levenslang geniet van!!
De laatste en belangrijkste tip: jaag wild NOOIT op en benader het altijd met respect. Ga ze niet achterna lopen maar probeer te genieten van je waarneming, hoe kort ze ook was! Ons land heeft al niet veel natuur meer, de dieren kunnen het dan ook wel missen om energie te stoppen in continu op de vlucht te moeten slaan.!
Hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd bij deze uitleg, mocht je meer leuke foto’s en filmpjes willen zien of willen bijleren over diersporen kijk dan zeker eens op zijn facebook-pagina: "Belgian Wildlife Tracker"
Søren Decraene voor Natuurkijkers.be .
Deze producten zullen u zeker en vast interesseren
Benieuwd naar hoe wij u kunnen helpen?
Maak een afspraak